Thursday, June 19, 2014

De ce 70 de zile? De ce în Japonia?



Bine, nu sunt chiar 70. Sunt 72. Ce fac în Japonia timp de 72 de zile? În mare parte, voi merge pe jos. Mi-am făcut un traseu de aproximativ 1.000 km, din Tokyo până în Imabari. Sunt multe de spus cu privire la motivația care a stat la baza planificării unei astfel de călătorii, astfel încât - pentru curioși - voi explica sistematic.

  • De ce Japonia? Pentru că Acasă. Am avut o primă jumătate de 2014 agitată. Adică, nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun, dar așa am resimțit în interior perioada asta. Pe la începutul anului nu-mi găseam locul, neam. Așa că într-o seară, prin februarie, tot cu gândul ăsta în cap - ”Locul meu, unde e locul meu?” - m-a cuprins panica și singurul răspuns pe care l-am găsit a fost Japonia. Nu e vorba că Japonia ar fi locul meu (încă nu știu care este acela), deși mă leagă multe de țara asta. Dar Japonia e locul unde îmi amintesc să fi avut gândurile limpezi. Să mergem să-mi limpezesc gândurile, deci! Două zile mai târziu, îmi cheltuisem toate economiile pe bilete de avion România-Japonia și retur.
  • De ce 70 de zile? Pentru că nu am nevoie de viză dacă merg acolo în calitate de turist pentru o perioadă mai scurtă de trei luni. Eu aș fi vrut să stau FIX trei luni fără o zi. But then life happened, și am ajuns la acest compromis de 72 de zile. Un compromis foarte bun, cred.
  • Ce faci acolo? Merg pe jos. Așa cum spuneam, plec din Tokyo și am ca destinație orașul Imabari. Tokyo, pentru că acolo mă lasă avionul. Imabari, pentru că acolo mă așteaptă o prietenă dragă, pe care o văd mult prea rar. Având în vedere că va trebui să merg din localitate în localitate, nu voi putea ține chiar traseul cel mai scurt dintre cele două orașe. Asta înseamnă că la finalul călătoriei voi fi mers cam 1.000 km. Give or take, că na, mi-a fost greu să estimez - calculele mele se bazează pe informațiile date de Google Maps. A, unde mai pui că intenționez să fac o oprire la Muntele Fuji. Deci s-ar putea să trec de mie, woot woot! 
  • De ce ai vrea să mergi atât de mult pe jos? Inițial nu voiam asta. Voiam doar să merg în Japonia. După ce m-am trezit cu bilete de avion și o perioadă de 72 de zile între ele, am început să mă întreb oare - dar oare - ce mama naibii o să fac atâta timp acolo? (n.a. contul meu arăta 0,00, iar portofelul era plin de speranțe). Și uite cum m-am perpelit trei zile și trei nopți ca în poveste, încercând să-mi dau seama cum să o scot la capăt. Și ce să vezi, frunzărind blogul domnului Profesor Pașca (Bună ziua, domn profesor!) - Japonia noastră - am dat peste cartea Japan by Bicycle, de Andrew Marston. Andrew și doi prieteni de-ai săi povestesc cum au parcurs toată lungimea Japoniei - aprox 3,500 km - pe bicicletă. Ioi!! - mi-am zis. Asta e, pot și eu! Atât doar că, deși știu să merg pe bicicletă, e cam riscant. Să spunem că sunt predispusă la accidente și s-o lăsăm așa. În fine, după ce-am sucit problema pe toate părțile, am hotărât să merg pe jos. Nu știu cum de nu m-am gândit la asta de la bun început, dat fiind că jog-uiesc cu interes și în mod regulat de mai bine de 10 ani. Și îmi și place să merg pe jos. Mult. Deci --- asta fac acolo.
  • Pe unde mergi? Tokyo - Imabari, via Fuji-san. Vor fi multe localități pe traseu, multe locuri pe care vreau să le (re)văd. Pe măsură ce scriu blogul, voi pune și hărți. 
De asemenea, în caz că nu ați mai auzit de oameni care fac asta, să știți că nu sunt nici prima și (sper) nici ultima care călătorește în felul ăsta. Fiecare cu motivele lui, desigur. Dar mai sunt mulți oameni care au mers așa, ”de nebuni”. Unii dintre ei au făcut la rândul lor blog-uri în care au explicat cum s-au pregătit pentru călătorie, ce le-a trebuit, ce au luat cu ei, ce lucruri sunt esențiale, ce lucruri sunt inutile etc. Mie mi-au fost extrem de folositoare aceste informații, deci zilele acestea vă voi povesti și eu despre ce pregătiri am făcut și ce lucruri îmi iau cu mine. Poate-poate cineva, cândva, cumva, va vrea să facă ceva asemănător, iar informațiile mele vor și ele folositoare unui viitor călător plimbăreț. Oricum, va fi interesant de văzut câte dintre lucruri îmi vor fi fost utile în final și de câte dintre ele voi fi dus lipsă :)

<3

2 comments:

  1. Ii apreciez foarte mult pe cei ca tine,adica cei care se hotarasc sa faca o calatorie pe jos,iar destinatia aleasa este una foarte speciala,Japonia este tara mea de suflet,imi dorec foarte mult sa o vizitez..........succes in calatoria pe care vrei sa o parcurgi,si sper ca aceasta experienta sa iti fie foarte benefica. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc, Anna. Magic e o descriere bună - exact așa a fost :)

      Delete