Wednesday, May 18, 2016

Festival, percuție și cioburi

Sâmbătă a avut loc unul dintre cele mai anticipate evenimente, pentru care subsemnata a convins-o pe șefa să-i dea liber o zi, și a țopăit de pe un picior pe altul, fredonând și frecându-și palmele a bucurie: Festivalul Primăverii. Teoretic este festivalul templului Fukiage, din incinta Castelului Imabari. Practic, tot orașul se implică într-un fel sau altul, și celebrează venirea primăverii.

Se întâmplă în felul următor: în dimineața zilei cu pricina, se adună lume în curtea castelului - atât cei implicați direct în festival, cât și curioși veniți să caște gura și/sau să-i încurajeze pe ceilalți. În fața templului se aliniază patru mikoshi*, pregătite dinainte, despre care am înțeles că nu prea văd lumina zilei cu alte ocazii. De data asta (și de fiecare dată, bănuiesc), călugării templului Fukiage au ținut o slujbă, iar apoi participanții s-au împărțit pe grupuri. Cel mai mare mikoshi a fost luat pe sus de un grup de bărbați, următorul a fost luat de un grup de femei, iar cel mai mic, de un grup de copii. Cel de-al patrulea mikoshi era și el mare, doar că în acesta puteau fi transportate și persoane, mai precis patru fetițe care cântau la fluier. Acesta din urmă era și singurul mikoshi care nu era purtat pe umeri, ci împins pe roți, din motive pe care le voi explica mai jos.

Pe lângă cele patru mikoshi și cei care le transportau, mai erau și altfel de participanți: un grup de oameni care conducea procesiunea cântând și făcând un fel de ritualuri de purificare, oameni care cântau la fluier, oameni care țineau ritmul la tobă, organizatori care se asigurau că procesiunea ajunge în anumite locuri la anumite ore, ... și noi. Grupul de taiko. Am participat la festival cântând la tobe japoneze în diferite locații, de la 8 dimineața la 8 seara, de vreo 12 ori. De vreo 4 sau 5 ori, a trebuit să ne sincronizăm cu procesiunea, fie să le dăm startul când plecau dintr-un anumit loc, fie să ținem ritmul în anumite momente cheie ale festivalului. În rest, a fost un fel de mers cu colindul, în sensul că ne-am dus din loc în loc, la diverse firme, magazine sau restaurante și am cântat în fața clădirilor respective pentru clienții locului și patroni, care la sfârșit ieșeau cu băutură, gustări și un plic (cu bani?) pentru conducătorul grupului. Mă rog, nu chiar pentru el. Pentru noi. Dar el i-a preluat, banii mergând (probabil) în contul grupului, având în vedere că noi, membrii grupului, n-am plătit niciodată abonament, chirie, uniforme sau transport la evenimente.

It's Saturday morning and we're in the yard, don't believe me - just waaaatch!


Aș vrea să vă pot spune în detaliu ce s-a întâmplat cu procesiunea prin oraș, dar din cauză că ne-am fâțâit de colo-colo, nu pot. La fel cum Rosencrantz și Guildenstern au fost în Hamlet, dar au petrecut cea mai mare parte a timpului în culise, jucând tenis cu idei, la fel și noi, am văzut numai frânturi din festival, ocupându-ne mai mult cu urcatul și coborâtul instrumentelor în și din camion, decât cu firul narativ al festivalului.

De exemplu, mi-ar plăcea să vă pot spune ce se întâmpla aici. Dar eu urcam tobe în mașină, în timp ce colegii americani făceau poze...


Așadar, am văzut începutul. A fost slujbă în templu, apoi au venit cei trei cântători de versuri purificatoare, cele trei grupuri purtătoare de mikoshi și-au ridicat palanchinele pe umeri, noi am început să cântăm și duși au fost cu toții. Rămăseserăm aproape singuri în curtea castelului. Cum am terminat melodia, repede-repejor am mutat tobele, le-am urcat în mașină și am pornit spre următoarea destinație: un azil de bătrâni. Am coborât tobele, le-am așezat și am cântat în fața clădirii, unde au și ieșit bătrâni cu însoțitorii lor, medici, plus managerul azilului și familia lui. Apoi am urcat iar tobele în mașină și am plecat spre centrul comercial al orașului, Ginza de Imabari, unde urma să ne reîntâlnim cu procesiunea, dar nu înainte de a cânta pentru proprietarii a două sau trei magazine din zonă. După prima cântare din Ginza, n-am mai folosit mașina, ci doar ("doar", auzi...) am împins tobele până la următoarea locație (din fericire, au suporturi cu rotile tobițele noastre). Din mers-împins (alergare ușoară) toba, am zărit și procesiunea și heeeeeeei, ce să vezi:

”Dude, dude!” (pe românește ”Bă, bă!”), mă atenționează unul dintre cei doi americani, arătând cu degetul spre un punct în depărtare. Ne intersectaserăm cu procesiunea; lăsaseră mikoshi-urile jos și se suiau unii peste alții. Mă uitam la o coloană de 6 oameni, unul stând pe umerii celuilalt, și se mai cățăra unul pe ei.

”Dude, dude!” dau să-i zic și eu unui coleg japonez care tocmai venea împingându-și toba în viteză pe lângă mine. Numai că nu știu să zic ”dude” în japoneză, iar el mi-a aruncat o privire a la ”taci și-mpinge”. Așa că mi-am cules fălcile de pe jos și am luat-o din loc, lăsând cârnatul uman în urmă. Dar n-am putut să nu mă întreb, oare la ce număr au ajuns, oare cum s-au dat jos de-acolo?

Au mai urmat vreo două magazine. Alt împins de tobe, alt colindat, alte mere, alți colaci și ne intersectăm de-a binelea cu procesiunea. De data asta, trebuia să ținem un simplu ritm ten, te-ko, ten, te-ko, ten, în timp ce unii dintre cei din procesiune aruncau cu dulciuri spre trecători, iar aceștia se - ahem! - băteau pe ele. Nu chiar la propriu, dar nici departe. Mai un cot, mai o îmbrânceală, mai un smuls ciocolata din mâna unui copil. Cert e că aveau nevoie de o muzică de fundal, ca să aibă mișcarea un ritm, un sens, o noimă. Norocul lor că eram și noi pe-acolo și am putut oferi un soundtrack vrednic de acțiunea întreprinsă. După treaba asta, pauză 10 minute. Aleluia! Am luat mult iubitul loc pe bordură și am început să mă uit mai bine în jur. Purtătorii de mikoshi avuseseră și ei pauză și acum se pregăteau să o ia din loc. Doar că era ora 12 și erau cam beți deja. Așa că s-au pornit mai clătinat, dar și-au revenit repede. Vedeți voi, din uniforma oficială a participanților la festival făce parte un happi și o cănuță legată cu șiret la gât, cum purtam și noi cheia de la casă când eram copii. În felul ăsta, trecătorii puteau să încurajeze oamenii înhămați la mikoshi turnându-le sake din mers. Ce mă întrebați? Dacă au băut și copiii sake? Mmm, nu știu. Dar acum înțelegeți, sper, de ce e o idee bună ca mikoshi-ul în care se aflau cele patru fetițe să fie pus pe roți.

E o simplă stare de spirit. De spirits, pardon.


Mikoshi-ul femeilor

Cele patru fetițe - pe roți

 Nu apuc să visez prea mult, că procesiunea pleacă, și unul din organizatori ne anunță că putem bea și noi bere sau ceai de la standul lor. Și ce bine a picat, că-mi uitasem sticla cu apă în mașină. Mă duc la stand, îmi aștept rândul și-i zic lui nenea de la dozator c-aș vrea ceai, nu bere. Se uită la mine, cască ochii mai bine și-mi trântește replica mea preferată:

- A!! Da' tu ești femeie!

I-aș fi turnat ceaiul în cap, dar știu că nu era rău intenționat. Știu că nici unul dintre japonezii care m-au luat de bărbat în ultimul an nu a fost rău intenționat. Sau, mai știi ce teorie a conspirației au pus ăștia la cale împotriva mea? Încerc să nu mă gândesc la asta, că mă supăr, și când mă supăr mănânc, când mănânc mă îngraș, când mă îngraș mă supăr... Înțelegeți ce zic. Ah, dar a propos de Deea-bărbatul, am o istorioară amuzantă.

Paranteză

Se făcea că eram la petrecerea de Halloween a școlii mele. Sigur nu v-am spus povestea asta, că eram în ”izolare” la vremea respectivă. Prietena mea, Uli, care are ca hobby principal cosplay-ul, m-a convins să ne deghizăm în personaje din filmul animat Frozen la petrecerea de Halloween pentru că ”o să vezi ce-or să se mai bucure copiii!” Am delegat personajele, iar eu m-am ales cu Elsa. Ne-am apucat de treabă prin august și am făcut totul de la zero: tiparele pentru fustă, corset și pelerină, vopsit fusta în degrade, pictat fulgi de nea cu sclipici. Apoi am comandat perucă și lentile de contact, am cumpărat pantofi. Totul a fost planificat în detaliu și respectat până la virgulă. Mai puțin afurisitul de corset. Ce-i drept, nici nu știm noi să facem corsete, dar ăsta parcă era blestemat. Îl făceam o dată, îmi venea. Îl probam mai târziu, era prea mare pe talie. Dă-i și mai strâmtează-l puțin. Am făcut operațiunea asta de vreo cinci ori, până când, într-un final, tot cam larg pe talie a fost, dar s-a luat al naibii din decolteu. Până la urmă, n-am mai știut ce să facem, și l-am lăsat așa. Ne-am gândit că, mna, copiii sunt prea mici ca să se gândească la decolteul Elsei, mamele s-or supăra, dar probabil tații nu, așa că om ajunge la un echilibru cumva. Oricum, în ziua cu pricina costumul a fost perfect, dar eu tot eram super-stresată din cauza decolteului. Până și șefa și colegele mele au zis să-l las că e OK, dar eu tot cu stresu'-n gușă eram. Ajungem la locația unde era petrecerea - un fel de centru comunitar, sau așa ceva - și mă duc eu, Elsa cea decoltată, pe hol să iau un ceai de la tonomat. Cu colțul ochiului văd un tip care stătea pe scaun, se uita la mine. Părea înalt, așa că m-am uitat mai bine. Vede că l-am reperat, se ridică și vine la mine, moment în care am uitat să respir o clipă, pentru că nu numai că era mai înalt ca mine pe tocuri, dar avea și ochi verzi. Adică, pe bune, cât de des se întâmplă asta în Japonia? Se uită fix la mine cu o mină serioasă și zice

- Auzi, da' tu ești bărbat?

Pauză.
...

Elsa se blochează. Nu știe cum să reacționeze. Cu toate astea, încă se revarsă, fără voia ei, din decolteu. Hai, că poate glumește.

- Hahaha, râde ea cristalin ca o prințesă ce e, cu zâmbetul înghețat pe față. Da, da. Sunt bărbat. Nu se vede?

Mijește ochii la mine, la fel de serios ca mai devreme.

- Serios? Deci ești bărbat. Chiar ești bărbat. Și te-ai deghizat în femeie!

Am trecut de la râs cristalin la lacrimi în ochi într-o fracțiune de secundă.

- Nu. Nu sunt bărbat. Glumeam. 

- Deci ești bărbat deghizat. Da' cum ai reușit?

- Nu înțelegi. Nu sunt bărbat. Chiar sunt femeie. Deghizată în altă femeie. Avem petrecere de Halloween cu copiii și...

- Halloween? Și ce se întâmplă la petrecerea asta? Vă deghizați?

- Da. Și le dăm dulciuri copiiilor și...

- Și dacă vin îmi dați și mie?

Băi, ăsta ori e cel mai mare poker face, ori e rupt de lume. Nu prea am eu simțul umorului, dar chiar nu părea să glumească. Până la urmă îl văd pe colegul australian care ieșise să-și ia cola de la celălalt tonomat, și-l strig în engleză să vină să mă salveze - că doar eram prințesă, ce mama naibii. M-a salvat ăsta, am intrat înapoi în sală, iar dubiosul a găsit-o pe șefa mea până la urmă și i-a cerut bomboane...


Who's the man? Elsa's the man!


Paranteză

Îmi iau ceaiul și dau să mă întorc la bordura mea, dar n-apuc să mă așez, că liderul grupului, ceruse o bere, apoi un ceai, băuse ceaiul și acum alerga cu berea în mână spre tobe, ca iepurele alb cu ceasul:

- Nu mai e timp, nu mai e timp! Să mergem, să mergem!

Fac ceaiul shot și o iau la fugă după el. Între timp, fiecare apucase câte o tobă și o luaseră iar la goană, de data asta ieșind din Ginza și traversând intersecția spre strada principală. În plus, îl lăsaserăm pe lider în urmă de ceva vreme, întrucât noi ne-am hidratat, iar apoi am împins tobele cu două mâini. El păzea berea aia cu sfințenie, să nu irosească un strop, și împingea toba cu o mână. Lesne de înțeles, toți am trecut pe verde, numai pe el l-a prins roșul pe partea cealaltă. Japonezii au dat înainte, fără să privească în urmă. Cei doi americani și cu mine ne-am oprit să-l așteptăm. Și cum așteptam noi așa, să se facă verde, ne uitam la el.

Americanu': Bă, da' ce face cu berea aia? Că doar conduce!
Eu: Nu, mă, că nu e pentru el. L-am văzut eu că a băut ceai înainte. Berea nu e pentru el, altfel ar fi băut-o până acum.
Americanu': Păi și ce face cu ea?
Eu: Nu știu. O fi luat-o pentru cineva. Poate unul dintre băieți n-a apucat să bea și-i duce bere.
Americanu': Ce băiat de treabă!
Eu: Ce băiat de treabă!

Se face verde, o luăm din loc. Dar cum noi tot cu două mâini împingeam și el tot cu una, am ajuns mult mai repede la locație. Am așezat tobele și iar ne uitam la el. N-am rezistat mai mult de 30 de secunde și văzând că nu face nimeni nimic, m-am dus după el să-l ajut.

Eu: Să te ajut!
El (încurcat): De ce?
Eu: Păi, berea, toba. Măcar să țin eu berea. Ajungem mai repede.
El: A. Da. Poftim.

Iau berea.

El: Dă-o și tu cuiva.
Eu: Cui?
El: Cui o vrea. Am luat-o din greșeală și n-am știut ce să fac cu ea.

Ce băiat de treabă... De asemenea, ce băiat inocent! Ar fi putut să i-o lase lui tataie ăla care m-a luat drept bărbat, o dădea altcuiva. Dar, nu. Nu. Să zicem că nu este cel mai răsărit lider pe care l-a avut grupul. E un băiat minunat, dar nu prea e lider. Desigur, spun asta despre el numai pentru că m-a supărat, dar despre asta mai târziu. Ce ar fi de spus acum este că mă concentram maxim să nu vărs berea, dat fiind că nu-mi puteam lua ochii de la liderul ăsta al nostru, care azi avea o freză nouă. Unde miercuri la repetiții avea freza lui normală, azi venise ras în cap. Pesemne cu ciobul. De un orb. Pentru că era tuns cu găuri, un perciune luat, altul ba, mai scurt pe-o parte mai lung pe cealaltă. Inițial am crezut că s-a supărat cineva pe el și a vrut să-l pedepsească, dar pare că s-a tuns singur, pe fugă. Sper că a făcut asta din cauza căldurii și nu pentru că avea exact aceeași freză ca singura femeie din grup. Din fericire, următoarea locație era firma unui fost lider al grupului nostru, care deja o sunase pe nevastă-sa să pună aparatul de ras la încărcat. Așa că ne-am aranjat iar tobele, eu am reușit să conving pe cineva să mă scape de bere, iar liderul nostru a fost tuns (uraaaa!). Apoi am cântat, și restul se știe: împins - urcat în mașină - plecat spre următoarea locație.

Penultimul loc în care am cântat a fost unul dintre mall-urile din oraș. Am ajuns cu mult mai devreme decât procesiunea, așa că am avut o bine-meritată pauză în care am băut cafea și m-am uitat la ceilalți cum mâncau gogoși. Vedeți voi, grupul ăsta e motivul pentru care mă gândesc uneori că poate ar merita să stau în Imabari pe termen lung. Ca să apuc să cânt la oodaiko (toba a mai mare) și, eventual, să fiu lider de grup. Să fiu ca fostul lider al grupului, Hirokawa-san, care cântând la oodaiko la festivalul ăsta, a rupt bățu'-n două!

Dovada!

 Aș putea să fiu prima femeie să conducă grupul ăsta! Marfă, nu? N-am ambiții mari, nu vreau să fiu președinte. Doar liderul grupului Kotobuki Daiko, pentru că-mi place mult să petrec timp cu ei. Și, de regulă, au grijă de mine. La fel și cu gogoșile. În ziua respectivă aveam fața acoperită de eczemă roșie. Am luat câteva pastile de Claritine pe parcursul zilei, dar nu m-au slăbit deloc mâncărimile. Cum m-au văzut, unii dintre membrii grupului m-au luat la rost:

- Ce-ai făcut, Deea, iar ai mâncat pâine? (de când am venit în Japonia, am făcut alergie la grâu)
- Mda...
- Păi ia să nu mai mănânci! Ai văzut, Djokovic: a făcut performanță numai după ce a renunțat la pâine!

După cum ziceam, la fel și cu gogoșile:

El 1: Higaki, te duci să iei gogoși?
El 2: Mă duc. Câte iau? Zece?
El 1: Nouă, că Deea nu mănâncă.

Așa a fost toată ziua. Am încercat să mănânc și gogoși și biscuiți și de toate. Fără niciun rezultat. De fiecare dată se găsea cineva să strige ”Făină!!” și să mi le ia din mână. Nici măcar fulgi de porumb nu m-au lăsat să mănânc, pentru că pe ambalaj scria că pot conține urme de făină...

În fine, băurăm cafeaua, mâncară gogoșile, băturăm în tobe și ne îndreptarăm înapoi spre castel, unde urma să cântăm pentru ultima oară, în timp ce oamenii adunați acolo aveau o ultimă șansă de a se bate pe dulciuri.

Și uite-așa am încheiat o zi foaaaaaarte lungă. Unii dintre noi am mai rămas prin zonă vreo două ore, să luăm cina împreună, dar ne-am retras spre casă destul de repede, pentru că eram toți extrem de obosiți. În plus, eu începusem să-mi fac griji pentru că în ziua următoare îi promisesem liderului nostru de grup că aveam să îl ajut la o acțiune de voluntariat. Mă rugase atât pe mine, cât și pe cei doi americani din grup. Îmi era clar că avea nevoie de niște chipuri de străini pe-acolo, ca să atragă atenția. Americanii - băieți deștepți - au refuzat fără să clipească. Eu m-am simțit prost și am zis că vin să-l ajut jumătate de zi, deși asta însemna să plec de-acasă înainte de 7 dimineața, într-o duminică, după Festivalul Primăverii. Planul era să merg cu el la Matsuyama, să ajut cu ce era de ajutat, și să ne întoarcem la Imabari în jurul orei prânzului, când urma să avem o altă cântare cu trupa. Ceilalți membrii ai grupului, care nu erau implicați în acținea respectivă, urmau să vină direct la locație. Zis și făcut! Am ajuns acasă sâmbătă seara și eram atât de obosită, încât am început să-mi fac griji că nu voi auzi alarma de dimineață. Drept urmare, n-am putut să dorm. Am adormit pe la două sau trei noaptea, dar m-am trezit la cinci, cu o oră înainte să sune ceasul. Am tras de mine, am mers la Matsuyama, am făcut ce era de făcut și, conform planului, ne-am întors împreună la Castelul Imabari, să cântăm. Ceilalți membrii erau deja adunați și îmbrăcați, așa că am mers și eu la toaletă să mă schimb. M-am grăbit cât am putut, dar fix când revenisem de la toaletă și îmi încheiam ultimul nasture de la șoșoni, aud un Dddddoooonnnnn!!!!! Și piesa noastră. Eram la 5 metri de ei, aproape gata, minus nasturele respectiv, și ei au început să cânte fără mine.

Crrrraccccccc... pe ritmul piesei s-a frânt și inima mea, așa că din lipsă de somn și mult prea mult răsfăț, m-am ascuns după o statuie și am plâns. Spre sfârșitul melodiei m-am calmat, am mers să mă schimb înapoi în haine de stradă și m-am dus să le zic la revedere. Lucru foarte ciudat, m-am ținut ba după unul, ba după altul, încercând să deschid gura să zic ceva, dar toți au trecut pe lângă mine de parcă nu mă vedeau, nici unul n-a zis nimic. Până la urmă, îl aud pe american ”Să știi că eu te văzusem acolo!”. Și așa am știut că nu sunt invizibilă.

Am plecat fără să le mai zic nimic. Nici acum nu știu ce s-a întâmplat. Dar încă sunt un pic mâhnită. Mai ales pe lider. Vorbind astăzi despre el, n-am simțit să-i mai adaug san după nume. He's no san of mine! O să-mi treacă. Îmi culeg cioburile inimii de pe jos și merg mai departe. La repetiții, vreau să zic! Vorba melodiei, a kiss with a fist is better than none. Și în plus, dacă ei nu mă vor - ghinion! Eu tot voi merge la repetiții în fiecare miercuri seară, pentru că inima mea bate ten-te-ko.

Și ca să terminăm povestea într-o notă veselă. Priviți la acest câine! Din câte am putut observa, stăpâna lui l-a plimbat tot timpul pe lângă procesiune. Unde erau mikoshi, hop și el!

 

*Mikoshi este o lectică sau un palanchin aparținând unui templu shintoist în care nu se transportă oameni, ci zeul despre care se crede că locuiește în respectivul templu. Palanchinele arată ca niște temple mai mici, cu porți jinja, decorațiuni și tot dichisul.


EPILOG

Trei săptămâni mai târziu...

Ieri dimineață am mers cu trupa de taiko să cântăm la un eveniment la Intercontinentalul autohton. De fiecare dată când cântăm acolo, primim o mică sală în care să ne schimbăm în uniforme. Intrăm în sală, ne așezăm bagajele și unul dintre ei zice:

- Deea, ieșim noi cât te schimbi tu și ne zici când termini.

Asta e ceva ce-am auzit în premieră. Nu s-a mai pus niciodată problema în felul ăsta. Dar oricum, simțeam că e un pic absurd să stea șapte oameni după mine.

- Nu e nevoie, zic. Mă schimb la toaletă.

Pauză. Ne uităm toți unii la alții, nu zice nimeni nimic. Deschid repede gura, ca să nu mi-o ia altcineva înainte:

- Dacă mă așteptați!! Mă duc să mă schimb la toaletă numai dacă mă așteptați și pe mine! Dacă nu mă așteptați, nu mă duc nicăieri. Stau aici, lipită de voi, nici nu mă interesează cum vă schimbați!

Asemeni unui balon care se sparge, pufnesc toți în râs, mai puțin liderul nostru, care se uita la degetele de la picioare și se scuza în barbă:

- Îmi pare rău, îmi pare rău...

Pare că la evenimentul anterior, ceilalți au întrebat de mine înainte să cânte, dar din motive pe care probabil nici el nu le înțelege prea bine, liderul le-a zis că sunt prea obosită să mai cânt. Asta e, mai sunt și neînțelegeri, ce să facem... Între timp, i-am redat liderului san-ul de după nume, când vorbesc cu sau despre el, iar grupul e vesel și cântăcios ca întotdeauna. Cu ten-te-ko înainte, zic!

No comments:

Post a Comment